İçeriğe atla Kenar çubuğuna atla Alt bilgiye atla

İnsanlığın varlığı sürdürebilmesi için toplumsal yaşamın korunması zorunludur. Toplumsal yaşam ise belli kural ve kaidelere uyulması ile korunabilir. Modern devletlerde toplumsal yaşam hukuk kurallarıyla korunmaktadır. Bu noktada karşımıza çıkan temel düzenleme, hukuk düzeninin ayrılmaz parçası olan ceza hukukudur.

Ceza hukuku, bazı fiilleri suç olarak nitelendirmekte ve bu fillere karşılık belli müeyyideler öngörmektedir. Kanunda tanımlana suçlar karşılığında ceza veya güvenlik tedbirleri uygulanmaktadır. Söz konusu yaptırımları uygulama gücü ise münhasıran devlete aittir.

Türk ceza hukuku temel olarak maddi ceza hukuku, şekli ceza hukuku (ceza muhakemesi hukuku) ve infaz hukuku şeklinde üçe ayrılmaktadır. Maddi ceza hukuku, suçu, suçun unsurlarını ve cezalandırma şartlarını düzenlemektedir. Şekli ceza hukuku ise suçun işlenip işlenmediğini, işlenen suçun failinin kim olduğunun araştırılmasını ve bu işlemleri kimlerin yapması gerektiğini düzenlemektedir.

Türk Ceza Hukukuna 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kaynaklık eder. Bu kanun genel ve özel hükümleri içermektedir. Özel hükümler başlığı altında kişilere, topluma ve devlete karşı işlenen suçlar ayrı ayrı incelenerek bütün suçların unsur ve nitelikleri ayrı ayrı düzenlenmiştir.

1 Yorum

yorum Yap

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

×